Skip to main content
Start » Senior » Siw Malmkvist: Om vardag, passion och jäklar anamma
Annons
livet som senior

Siw Malmkvist: Om vardag, passion och jäklar anamma

siwmalmkvist
siwmalmkvist
Foto: Joakim Magnusson

Kärt barn har många namn, och Siw Malmkvist kan utan tvekan titulera sig som Sveriges mest folkkära artist och skådespelare.

Personligen har hon upplevt både glädje och sorg. Men det som lyser igenom är hennes passion för sitt yrke, självdistansen, humorn och aptiten på livet.

Efter att vi har gått i pension har vi inte längre arbetsuppgifter att utföra, deadlines som skall mötas, eller ett livspussel som skall gå ihop. Vi har arbetat i mer än 30 till 40 år, och nu är det äntligen dags att bestämma hur vi skall spendera våra dagar. Siw Malmkvist berättar om sin vardag och sina upptäckter som pensionär där 80 kanske är det nya 30.

En perfekt dag

–Åldrandet är ett faktum, men hur du upplever det är ditt val, säger Siw Malmkvist. 

Hon startar själv sin dag med att lösa korsordet i Svenska Dagbladet. Vissa dagar målar hon och blir ”förhoppningsvis nöjd” som hon själv säger. Kanske träffar hon barnbarnen för att senare laga middag som helst ska bestå av fisk och massor med grönsaker. Dessutom gillar hon att spela Wordfeud och Mahjong på sin Iphone.

Ibland kommer tankar om att hon har mer bakom sig än framför sig och då är det lätt att bli lite deppig. Siw säger att det gäller att man slår bort det och tänker på något annat eller gör något aktivt. 

– Alla borde få möjlighet att känna leenden och värme från människor man möter, tillägger hon. Hon säger att hon är lyckligt lottad som fortfarande kan vara aktiv i nöjesbranschen och hämta kraft och energi därifrån.

Nyfikenhet – den bästa medicinen

Tidigare hoppade hon bungyjump och flög halva jorden runt för framträdanden. Idag vill hon inte längre åka karusell och hon flyger ogärna. Med åren har Siw blivit lite försiktigare med kroppen, men inte i tanken. För inte alltför länge sedan gjorde Siw en enhandsvolt! 

–Titta nu, för detta är den sista gången ni ser mig gör det här! sa hon till sina barnbarn. Hon hävdar bestämt att hennes nyfikenhet är det som gör dagen lite mer intressant. Siw är genuint intresserad av andra människor och tycker det är kul med nya upptäckter.

Världen i sin hand

När Siw upptäckte IT och fick sin första dator vid 70 års ålder var det som om hon fick hela världen i sin hand. Siw är väldigt fascinerad av den nya tekniken och hur man kan få reda på precis vad man vill. Hon har ju själv varit med från det att hennes låtar spelades in på stenkakor till att hamna på dagens Spotify. Idag är mycket Slit och släng som hon en gång sjöng, men det finns massor att upptäcka och när man inte kan resa fysiskt så kan man i alla fall resa i tanken. Siw har ända sedan barnsben tyckt om att resa i fantasin och via kartor från Skåne och ut i världen.

Åldern är bara en siffra

Siws stroke kom som en blixt från klar himmel under ett framträdande i München 2005. Varje dag tänker hon på att hon har livet i behåll och är frisk och rörlig. Siw kände aldrig stroken annat än att hon märkte att vänsterhanden blev alldeles svag och att hon hade svårt att knäppa knapparna. Först när hon gick till läkaren och gjorde en magnetröntgen kunde en stroke konstateras. Rehabiliteringen därefter mötte hon med humor – för det kunde ha varit värre.

Siw säger att ytan kanske är 80, då allt sitter 30 centimeter längre ned än vid 30, men hjärtat är minsann detsamma. Hennes barn skrattar gott åt henne eftersom hon hjälper ”äldre damer” över gatan eller med att bära matkassar. De är i självaverket ofta yngre än hon själv. 

–Åren går ju, men inuti åldras jag inte, säger hon spjuveraktigt.

Ett råd hon vill ge till andra men även till sig själv är att inte slöa till sig vid pensionen, utan fortsätt att vara aktiv och ta trapporna så länge det går!

Next article