Start » Senior » Taltidningen gör det enkelt för seniorer med synnedsättning att uppdatera sig i nyhetsflödet
Livet som senior 2020

Taltidningen gör det enkelt för seniorer med synnedsättning att uppdatera sig i nyhetsflödet

I samarbete med: Myndigheten för tillgängliga medier
Foto: Unsplash
I samarbete med: Myndigheten för tillgängliga medier
Foto: Unsplash

För seniorer innebär en synnedsättning eller en annan funktionsnedsättning som påverkar synen ofta att de inte kan fortsätta läsa sin vanliga dagstidning. För den som vill fortsätta hänga med i sin samtid finns taltidningen som en lättillgänglig och smidig möjlighet att hålla sig uppdaterad kring senaste nytt. Att prenumerera och lyssna på taltidningar är både smidigt och enkelt.

Taltidningar fyller en viktig funktion för många äldre. När många sammanhang försvinner i ens tillvaro så känns det ofta särskilt viktigt att kunna hålla sig uppdaterad genom att fortsätta hänga med i nyhetsflödet, särskilt för en person som i många år läst morgontidningen varje dag, säger Lars Reisdal, bibliotekarie med inriktning mot seniorer i Vellinge kommun.

Leveras dagligen direkt till taltidningsspelaren

För den som prenumererar levereras taltidningen dagligen direkt till taltidningsspelaren via en digital fil på nätet. De allra flesta stora dagstidningar erbjuds som taltidningar så utbudet är stort för den som inte längre kan läsa tidningen själv. En funktion som många användare uppskattar är möjligheten att själv reglera uppläsningshastigheten, vilket gör det enkelt att följa med i nyhetsflödet även för den som vill lyssna i ett något lägre tempo. Det bidrar till att göra taltidningen till ett bra alternativ för personer med en funktionsnedsättning som ger en läsnedsättning.

Läs mer om taltidningen här.

Lars Reisdal

Bibliotekarie med inriktning seniorer, Vellinge kommun.

Foto: Vellinge kommun.

Lyssna på talböcker i samma spelare

– Om man behöver taltidning så tar man kontakt med den tidning man väljer och begär att bli taltidningsprenumerant. Därefter kan man kontakta sitt lokala bibliotek, som även kan leverera talböcker direkt till din taltidningsspelare. Seniorer som vill ha hjälp att komma igång med att lyssna på taltidningar kan få installationshjälp av en konsulent från Taltidningshjälpen, säger Lars Reisdal.

Här kan du läsa mer om taltidningen.

En stor fördel för många

–Det är en stor fördel när seniorer har en anhörig som kan engagera sig i deras taltidningslyssnande. De kanske kan vara med på genomgången med taltidningskonsulenten och sätta sig in i hur spelaren fungerar. Många seniorer som börjat lyssna på taltidningar väljer så småningom också att börja lyssna på talböcker. En stor fördel med talböcker är att jag som bibliotekarie kan ladda in nya talböcker direkt i användarens spelare, utan att de fysiskt behöver besöka biblioteket. Det uppskattar många seniorer, säger Lars Reisdal.

Intresserad av att veta mer om taltidningar? Klicka här.

Nästa artikel