Skip to main content
Start » Senior » Torra ögon vanligt problem – sök hjälp vid besvär!
Sponsrad

Kliar, svider, rinner eller skaver dina ögon? I så fall är du inte ensam; torra ögon är ett vanligt problem i alla åldrar.  Genom ett test kan du få reda på vilken hjälp du behöver.

Det finns en uppfattning om att det främst drabbar äldre människor men faktum är att genomsnittsåldern bland de som är drabbade är fyrtio år, ”mitt i livet” alltså. Det drabbar även riktigt unga, säger Fredrik Källmark, medicine doktor, legitimerad optiker och klinikchef på Källmarkskliniken.  

Fredrik Källmark

Medicine doktor, leg. optiker & klinikchef, Källmarkskliniken

Foto: Källmarkskliniken

Livsstil och sjukdomar orsak bakom 

I vissa fall förstärks problemet med torra ögon av mycket tid framför datorn. Normalt blinkar vi cirka 20 gånger per minut, men framför datorn blir det ofta bara en fjärdedel så mycket. Även torr luft och användande av kontaktlinser är vanliga bakgrundsorsaker.  

Torra ögon kan dock vara ett tecken på sjukdom som man behöver behandla. 

– Majoriteten av de drabbade av torra ögon är kvinnor som genomgår hormonella förändringar i samband med menopaus eller graviditet.  

Viktigt att ta besvären på allvar

Ögat är som en egen liten atmosfär, beskriver Fredrik Källmark. Ytan på ögat är täckt av en tunn film av tårvätska, som kallas för tårfilm. Tårarna innehåller vatten, fett och slem som produceras av olika körtlar i ögonlocken och ögonhålan. Om man rubbar tårproduktionen, fettproduktionen eller slembildningen kan det i längden leda till infektion och sår på hornhinnan, besvär som obehandlade kan leda till kroniska besvär.  

– Därför är det viktigt att ta besvären på allvar! Sverige är det enda landet i Europa som inte klassar torra ögon som en sjukdom, men det är just vad det är. Samtidigt kan man bli helt besvärsfri om man inleder behandling tidigt, säger Fredrik Källmark.  

För många drabbade kan ögondroppar med skyddande och återfuktande effekt, lindra besvär. Behandlingen är sällan en quick fix och beror på individ och övrig sjukdomsbild men besvären avtar oftast redan första månaden för att vara helt borta efter 6 månader till ett år.  

Sök hjälp!

Om man börjar får besvär är Fredrik Källmarks råd att börja med egenbehandling. 

– Prova att rengöra ögonen varje dag med ögonservetter från apoteket. Massera även ögonen, utanpå ögonlocken, efter att ha använt en värmemask. Om du inte märkt någon förbättring på tre, fyra veckor: sök hjälp. Det är särskilt viktigt om du har stora besvär och är inflammerad, avslutar Fredrik Källmark.

Next article