Start » Mat & dryck » Tre kostråd för ett friskare liv
Mat & dryck

Tre kostråd för ett friskare liv

hallon
hallon
Foto: Pexels

För att förebygga såväl cancer som hjärt-och kärlsjukdomar och diabetes har Agneta Ståhle, Professor i sjukgymnastik vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska Institutet, några till synes enkla råd. För det är inte krångligt att äta hälsosamt. Det krångliga kan vara att skapa nya vanor.

1. Tänk allsidigt

Genom att inkludera snarare än exkludera får man i sig tillräckligt med protein, vitaminer och mineraler för att bygga upp en stark kropp som håller länge. Tänk helhet och fokusera inte på enskilda födoämnen, det finns plats för allt, om än i mindre mån.

Grönsaker

2. Njut av medelhavet

Medelhavskosten har länge kunnat kopplas vetenskapligt till lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar men nya studier visar även samband mellan minskad risk för depression och medelhavskost. Huvudingredienserna är frukt, grönsaker, baljväxter, oliver, olivolja, fisk, kyckling, nötter och vitlök med lågt intag av socker och rött kött.

Oliver

3. Anpassa dieten

Använd dieter som något att skapa motivation genom, inte att leva efter. Utgå från personliga förutsättningar, på längre sikt visar alla dieter på samma effekt.

Glada pensionärer
Nästa artikel