Skip to main content
Start » Senior » Vad kan man själv göra för att få kontroll på blodtrycket?
Sponsrad

I Sverige har ca 2 miljoner människor högt blodtryck och risken att drabbas ökar med stigande ålder. Bland de som är över 65 år beräknas hälften ha ett högt blodtryck. Högt blodtryck behandlar man i första hand med livsstilsförändringar men ofta behöver man även medicinering för att komma ner till en bra blodtrycksnivå.  

Viktigt att mäta regelbundet

Många som har högt blodtryck märker inte av det då det kan ge otydliga eller inga symtom alls.

Peter Giesecke

Hjärtspecialist och verksamhetschef
Blodtrycksdoktorn

Foto: blodtrycksdoktorn

– Eftersom högt blodtryck inte märks måste man mäta det för att veta. Det är viktigt att hålla koll för att undvika hjärt- och kärlsjukdomar. Målet är att slippa en hjärtinfarkt, säger Peter Giesecke, hjärtspecialist och chefsläkare på
Blodtrycksdoktorn.

Detta kan du göra själv för att sänka ditt blodtryck

Det finns vissa saker du själv kan göra för att sänka ditt blodtryck. Det handlar främst om att förändra och förbättra din livsstil t.ex. genom att lägga om kosten, minska ned på salt (natrium) och lakrits och lägga till sådant som påverkar blodtrycket positivt, till exempel DASH-kost. 

Kosten som påverkar blodtrycket i positiv riktning

DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Det är en kost som är speciellt framtagen för att påverka blodtrycket i positiv riktning. DASH-kosten bygger på att man ska öka intaget av frukt, grönsaker, baljväxter, magra mjölkprodukter, fisk, bönor, frön, nötter och fullkorn och samtidigt minska intaget av salt, raffinerat socker, rött kött och mättat fett. Kosten ger ett högt intag av mineralerna kalcium, kalium och magnesium och samtidigt lägre halt av natrium, ett högt fiberintag och ett lågt intag av fett vilket resulterar i en sänkning av både övertryck och undertryck.

Minska på alkoholintaget, stressa ned och öka din fysiska aktivitet är exempel på annat du själv kan göra för att påverka blodtrycket. Om du har blodtryckssänkande mediciner är det viktigt att du tar dessa enligt din läkares rekommendation.

Här kan du läsa mer om vad du kan göra själv hemma. 

Next article