Skip to main content
Start » Senior » Värna om ditt välbefinnande med promenader och utomhusumgänge under pandemin
Livet som senior 2021

Värna om ditt välbefinnande med promenader och utomhusumgänge under pandemin

pensionärer
I samarbete med: RPG, Riksförbundet PensionärsGemenskap
Foto: Unsplash.
pensionärer
I samarbete med: RPG, Riksförbundet PensionärsGemenskap
Foto: Unsplash.

Coronapandemin har varit en oerhört prövande tid för många seniorer. Isoleringen har lett till ökad ensamhet och fler depressioner, vilket även bidragit till att fler självmedicinerat med alkohol. Samtidigt finns det hopp, vaccinationsprogrammet pågår för fullt runtom i landet och våren är på väg. Små saker som att exempelvis ta en promenad ute i friska luften, själv eller med en vän eller att ringa en bekant kan ha stor inverkan på välbefinnandet.

Självklart är det lätt att vardagens rutiner försvinner när man som senior hänvisas till hemmasittande en stor del av dygnet. Vi får indikationer på att den ökande alkoholkonsumtionen bland äldre har ökat än mer, i synnerhet bland kvinnor. Jag är övertygad om att fasta rutiner och att komma ut och röra sig i dagsljuset varje dag kan hjälpa fler seniorer att bryta negativa mönster, säger Eva B Henriksson, direktor på RPG, Riksförbundet PensionärsGemenskap.

Satsa på att upprätthålla dina dagliga rutiner

Hon betonar vikten av att gå upp i tid, göra sig i ordning och att komma ur pyjamasen och byta om till vardagskläder, även om man planerar att vara inne en stor del av dagen. Sträva efter att leva ett aktivt liv på ett coronasäkert sätt. Lyft luren och slå en signal till en bekant eller ta med sittunderlag, kaffetermos och fikabröd för en fikaträff ute i naturen.

– Ha i åtanke att våren snart är på gång i stora delar av landet, vilket gör det lättare att träffas och umgås utomhus. Vaccinationsprogrammet pågår och seniorerna som fått stå tillbaka mest måste nu vaccineras först i enlighet med Folkhälsomyndigheten riktlinjer, säger Eva B Henriksson.

Next article