Start » Wine and Dine » Älskade Rioja!
Sponsrad

Knappast något vinområde i världen är så omtalat, uppskattat och välkänt som spanska Rioja. Mycket tack vare en lång och spännande historia men mest genom sina personliga och karaktäristiska viner. Här har det producerats vin sedan Romarrikets tid och från mitten av 1800-talet fick vinerna mer kommersiell spridning.

Vinområdet Rioja – som inte helt stämmer med regionen La Rioja – består av tre områden; Rioja Alta, Rioja Alavesa och Rioja Oriental som, även fast de geografiskt gränsar till varandra, har olika klimat och olika jordmån. Det ger druvorna skilda egenskaper och vinerna olika karaktär trots att de primärt baseras på druvan Tempranillo. Exempelvis så ligger Rioja Oriental mer österut, närmare Medelhavet, med ett varmare klimat på slättlandet där druvorna odlas. Det gör att de mognar snabbare och ger ett kraftigare vin. Ofta blandas viner från de olika områdena för att ge en slutprodukt med rätt balans och den typiska karaktär som gör Rioja-vinerna så speciella.  

Lagringen styr 

Något som är karaktäristiskt för vinerna från Rioja är att de lagras kortare eller längre tid i ekfat och får den särpräglade och mustiga smak som är så typisk för området. Kvalitetssystemet som utgör norm för vinerna från Rioja är i stort utformat utifrån hur länge vinet lagrats på ekfat. En Gran Reserva ska lagras 60 månader varav 24 på ekfat och lika länge på flaska. Övrig tid kan producenten välja hur man vill lagra vinet. En Reserva ska ha ett år på ekfat och lagras totalt minst tre år innan det får säljas. En Crianza ska lagras 12 månader på ekfat och minst två år innan försäljning. Utöver det så har unga viner utan eller kort lagring på ekfat, vinos jovenes, blivit allt mer populära och utvecklat utbudet från Rioja. Valet av ekfat spelar också stor roll och idag blir det allt vanligare med franska ekfat, som ger en mildare ton jämfört med de amerikanska ekfat som sedan 1800-talet varit, och fortfarande är, mest använda.  

Rioja – värt resan 

Att lägga några dagar på en rundresa i Rioja är något absolut fantastiskt. En storslagen natur där vingårdarna, bodegorna, ligger tätt och välkomnar vinälskare från hela världen. Många vingårdar finns representerade på Systembolaget men det är speciellt att på plats få se och uppleva dessa historiska vingårdar som ofta varit aktiva i många generationer. Här har de klassiska Rioja-vinerna skapats och utvecklas kontinuerligt för att klara den tuffa konkurrensen från världens alla viner. Här går det att hitta allt från fantastiska Gran Reserva, som beskriver Riojas storhet, till spännande, unga viner som visar på Riojas bredd och moderna utveckling.  

Sammanfattningsvis kan sägas att Rioja fortsatt har en särställning i vinvärlden. Tradition, erfarenhet och kunskap vårdar ett särpräglat vin som fortsätter att utvecklas. För alla oss som uppskattar vinernas fylliga stil med smaker av mörka frukter, örter och ekfatets karaktär så finns mycket att glädjas över. Särskilt nu till påsken då en härlig lammstek kanske kommer på bordet.  

Tips! Tre viner från Bodegas Valdemar

På Systembolaget finns den anrika vingården Bodegas Valdermar representerad. Vingården, med sitt lite svenskklingande namn, ligger strax norr om Logroño, huvudstaden i La Rioja. Här produceras sedan slutet av 1800-talet främst klassiska röda Rioja-viner dock med ständig utveckling och modernisering för att kunna hålla högsta kvalitet i den hårda konkurrensen. Ett exempel är deras Gran Reserva, en typisk Rioja men som utvecklats mycket under åren för att få en ”modernare” karaktär utan att förneka ursprunget.

Conde Valdemar Reserva 2012
Art. nr 73924
Pris 129 kr 
Alk. halt 14%
Volym 750 ml
Läs mer hos Sigva

Conde Valdemar Gran Reserva
Art. nr 12601
Pris 169 kr 
Alk. halt 14% 
Volym 750 ml
Läs mer hos Sigva

Conde Valdemar Crianza 2017
Art. nr 12659 
Pris 99 kr 
Alk. halt 14%
Volym 750 ml
Läs mer hos Sigva

Nästa artikel