Skip to main content
Start » Wine and Dine » Cocktailguide med David Kringlund
Wine and Dine

Cocktailguide med David Kringlund

Foto: Privat

Att blanda drinkar handlar precis som matlagning om att kombinera smaker och servera dessa på ett sätt som optimerar upplevelsen. Det är ju en bonus om drinken dessutom är visuellt tilltalande också.

I grund och botten så behöver du ingredienser och glas för att blanda drinkar vilket också betyder att det kan vara hur enkelt som helst att lyckas, eller svårt för den delen. Det handlar om ambitionsnivå men är sällan svårare är middagen du lagar. Med planering kommer du långt. På den här sidan har jag listat tre valda recept som passar olika skeden av en middag och som kan uppskattas av många. Negroni exempelvis är en bittersöt drink med stora smaker. Den passar bra att dricka innan en middag för att aktivera smaklökarna. Espresso Martini är söt och kaffedriven vilket skulle kunna ersätta desserten och då serveras efter middagen.

Swizzle m. passionsfrukt är läskande och fruktig vilket brukar uppskattas rakt igenom vilket gör den mer universell. Den är dessutom enkel att blanda helt alkoholfri genom att välja just en sådan öl.

Foto: David Kringlund

SWIZZLE M. PASSIONSFRUKT

3 cl Rosa grapefrukt
3 cl Limejuice
3 cl Honung
6 cl Suröl med smak av passionsfrukt

Blanda alla ingredienser i en kupa. Blanda med krossad is. Garnera med myntatopp och en skiva rosa grapefrukt. Tips! Testa en alkoholfri suröl för en helt alkoholfri men mycket smakrik variant.

Foto: David Kringlund

NEGRONI

2 cl Gin
2 cl Rosso Vermouth
2 cl Campari

Häll samtliga ingredienser i ett rörglas. Fyll på med is och rör tills drinken är riktigt kall. Sila upp i ett lågt glas med is och garnera eventuellt med en apelsinzest.

Foto: David Kringlund

ESPRESSO MARTINI

3cl Vodka (Kan uteslutas)
3cl Sockerlag
Dubbel Espresso

Skakas med is och dubbel-silas upp i ett glas på fot. Garnera med 3 kaffebönor och servera

5 säkra tips till hemmabaren

  1. Säkerställ att du har mycket is. Den går snabbt åt och är en av få ingredienser som inte kan förberedas på kort varsel. Jag brukar frysa in vatten i glasslådor för att sedan såga till önskad storlek på bitarna med en brödkniv.

  2. Förbered så mycket som möjligt innan dina gäster kommer genom att koka sockerlag, kyl ned och buteljera, frys isen, sätt upp en liten station där du kan blanda drinkarna. Citrusjuice kan också förberedas men bör inte pressas tidigare än några timmar innan gästerna kommer. Den oxiderar snabbt och kommer då med en viss bismak.

  3. Förvara dina glas i frysen – Få saker ger sådan WOW-faktor som frostade glas. 10 minuter räcker för att de ska bli helt frostade. Tänk dock på att inte använda kalla glas till varma drinkar och tvärt om.

  4. I stället för en shaker kan du använda en kaffemugg med lock eller en syltburk för den delen. I den kan du givetvis röra dina drinkar också.

  5. Om du inte har en espressomaskin så kan du köpa ett gott iskaffe eller cold-brew. Kom då ihåg att justera mängden sockerlag efter hur sött kaffet eventuellt är.

Om ni har frågor om drinkarna eller annat som rör hemmabaren så går det bra att skicka DM till mig på Instagram t.ex. Där heter jag @davidkringlund.

Next article