Skip to main content
Start » Wine and Dine » Fredrik af Klercker – Guiden till den perfekta middagen
Wine and Dine

Fredrik af Klercker – Guiden till den perfekta middagen

fredrikafklercker
fredrikafklercker
Foto: Tim Sobek

Fredrik af Klercker står bakom både podcasten Stiljournalen och klädmärket Pete & Harry. När det är dags för middagsbjudning brukar han kalla sig ”stämningskonnässör”.

En trevlig middag kräver mycket planering. Hur ska din inbjudan se ut? Vilken konstellation av gäster är bäst? Vilken dresscode gäller? Hur ska maten komponeras? Allt har sin plats, men oavsett vad man har för möjligheter så ska man kunna göra en härlig middag, säger Fredrik af Klercker. 

Om Fredrik af Klercker 

Fredrik af Klercker bor på Östermalm tillsammans med hustrun Kristina och sonen Knut. Han är medgrundare till klädmärket och webshopen Pete & Harry. Varje vecka pratar han konst och mode tillsammans med Filip Strömbäck i podden Stiljournalen. Han kallar sig gärna Stilkonnässör. 

Foto: Tim Sobek

– Det är lika viktigt att jobba med atmosfären som med maten och drycken. Inramning är nästan viktigare än att maten är köpt på rätt plats. Du kan välja att imponera på din omgivning, men då glömmer du lätt bort de små detaljerna. Det som gör det lilla extra och att gästerna minns din middag länge.  

Våga variera gästerna 

När det kommer till middagar så se till att inbjudan speglar vad du vill åstadkomma. Våga ställa lite krav på gästerna när det gäller klädsel, tid och så vidare. Ska det vara ett trevligt samtal, festligt och lite variation, så passa på att inte bara bjuda in dina bästa vänner. Testa att mixa upp lite. Bjud personer som du inte känner lika väl, men ändå har beröringspunkter med. Någon eller några som man tror kan tillföra något till övriga i gruppen.  

Släpp fram kreativiteten 

Bara genom att meddela gästerna vilken typ av klädsel som gäller gör att de känner sig mer speciella. Här är det väldigt viktigt att be gästerna klä upp sig, men med en avslappnad stil. Den kontrasten eller kombinationen är fantastisk att lyckas med, tycker Fredrik af Klercker. 

När det kommer till dukning, så finns det så mycket kreativitet att leka med. Fyndighet vinner över att det ser för uppstyrt och medvetet ut. Levande ljus funkar i alla lägen för att göra det mer personligt. Ett för tomt bord kan göra att gästerna inte riktigt vågar slappna av. Mycket saker på bordet gör det friare och mer levande.  

När väl gästerna är på plats så är det första intrycket oerhört viktigt. När gästerna kommer hem till dig, se till att du har en tom hall.  Det första gästen möts av ska inte vara en klädhög, utan se till att det finns tillräcklig med plats och galgar.  

Inramning är nästan viktigare än att maten är köpt på rätt plats. Du kan välja att imponera på din omgivning, men då glömmer du lätt bort de små detaljerna.

Fredrik af Klercker

Bordsplacering och placeringskort 

Ett av Fredrik af Klerckers paradnummer är bordsplacering. Även fast sällskapet bara är några stycken, så skapar det stress att inte veta var man ska sitta. Tänk efter vilka som kan sitta ihop för att skapa den absolut bästa stämningen. På placeringskortet kan man även skriva ut menyn och datum.  

– Jag ser det som en fin detalj för att göra bjudningen mer högtidligt, säger af Klercker 

Tänk igenom valet av mat 

Dyr mat innebär inte automatiskt en bättre upplevelse. Då är ett genomtänkt upplägg av maten viktigare. Fredrik af Klercker själv jobbar gärna med mindre portioner.  

– Förrätten kan vara enkel och nubbevänlig, exempelvis toast med någon god rom. Det kan få igång folk lite, plus att du kan dekorera bordet med ännu ett glas. Jag älskar vilt och har gärna det som huvudrätt. Även efterrätten kan vara enkel. Glass, jordgubbar och flarn är lätt, men fantastiskt.   

Byt ofta rum om du har möjlighet 

Att underlätta för både dig själv och gästerna är a och o, tycker Fredrik af Klercker och han vill hela tiden slå ett slag för förberedelse.  

– En sista rekommendation och bra detalj är att byta rum under kvällen. Fördrink på ett ställe, maten i ett annat och efterrätten plus kaffe på ett tredje. Att inte sitta “låst” med den bredvid. Byt plats och få lite omväxling och andra intryck. Gästerna får tips och ett levande samtal, och det kommer räcka länge.  

3 tips för att lyckas med middagen

  • Ha alltid bordsplacering. 
  • En god förberedelse skapar ännu bättre stämning. 
  • Var uppmärksam, men inte stressad.
Next article