Skip to main content
Start » Wine and Dine » Kan det vara svårt att skilja på rött och vitt vin?
Mat & Dryck

Kan det vara svårt att skilja på rött och vitt vin?

Det kan kännas uppenbart vad som skiljer rött och vitt vin åt: färgen och smaken. Men är det verkligen så enkelt? Rött och vitt vin kan nämligen visa sig lika på en hel del plan och överraska till och med de mest kunnige.

Det visuella spelar stor roll

Om man blir serverad ett glas rött vin och ett glas vitt vin i samma temperatur och utan att titta på färgen, kan det ibland vara svårt att känna om det är rött eller vitt.

En studie av oenologen (vinvetaren) Fédéric Brochet var starten på den heta debatten om att det kan vara svårare än vad man tror att känna skillnad på rött och vitt vin. Man serverade 54 oenologistudenter varsitt glas rött och vitt vin och bad dem beskriva smaken. Studenterna beskrev smaken av det vita vinet som blommig, frisk, med inslag av honung – den klassiska smaken av vitt vin. Studenterna beskrev det röda vinet som kryddigt, djupt och med inslag av körsbär, alltså ett rödvins ofta förekommande smak.

Efter en vecka fick studenterna göra samma sak igen. Men den här gången hade Brochet lagt till röd, smaklös färg i det vita vinet. Resultatet var att studenterna beskrev både smaken av det röda vinet och av det färgade vita vinet så som man ofta beskriver rödvin: kryddig, djup smak med inslag av körsbär.

Vår hjärna bearbetar alltså synen i förstahand och doft och smak efteråt. Den visuella effekten blir prioriterad av hjärnan.

Därför kan vitt och rött smaka så lika

Det som kan påverka om det är svårt att skilja på rött och vitt vin är vinets stil och karaktär. Om ett rödvin är lättare och mer fruktigt än mustigt, kan detta vara vilseledande. Samma sak kan hända om ett vitt vin är fatlagrat eftersom det då ger tydligare tanninkänning, som ju är vanligare i rödvin.

Om man vill känna igen rödvin kan man tänka att det brukar kännas strävare i munnen, då det innehåller tanniner. Dessutom har rödvin oftast högre alkoholhalt vilket gör att det känns i svalget på ett annat sätt än vitt.

Next article