Start » Wine and Dine » Med inspiration från Antiken
Sponsrad

Södra Italien har tack vare sitt klimat, variation av druvor och sin långa historia av vinodlare, alla förutsättningar för att skapa bra viner.

Sedan huvuddelen av Italiens DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)-vinproducerande regioner inte är belägna i södra Italien, finns det gott om kvalitetsviner här. Söderns rykte bygger till övervägande del på de röda druvorna Aglianico, Primitivo, Negroamaro och Nero D’Avola och de vita druvorna Vermentino, Greco och Trebbiano. Taurasi DOCG i Kampanien är ett av södra Italiens mest kända viner. Vinifierat från den tjockskaliga Aglianico-druvan, ger vinet ruvande mörka fruktegenskaper med en bastant struktur. När det kommer till Kampaniens vita viner så producerar Greco di Tufo grekisktbaserade vita, som erbjuder vit frukt- och mineralsmaker.

Puglia och Sicilien

Längre åt sydost är regionen Puglia hem för Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG, ett avgjort sött vin baserat på Primitivo, en sort som är genetiskt kopplad till Zinfandel. Kvalitetsviner kan också hittas i Puglias Salice Salentino, ett djupt pigmenterat och tanniskt vin baserat på Negroamaro-sorten.

På ön Sicilien hittar vi Cerasuolo di Vittoria – en röd blandning baserad på Nero D’Avola. Man kan inte heller förbise öns välkända Marsala, ett starkvin som fick ryktet om att enbart vara ett matlagningsvin på 1900-talet. På Italiens andra ö, Sardegna, som ligger utanför den sydvästra kusten, produceras Vermentino di Gallura, ett vitt vin som passar med öns utbud av skaldjur

Roma och antiken

De viner som idag kallas Roma konsumerades mycket under antiken och deras export var så produktiv att staden Ostia blev ett vinimperium.

I och med krisen i det romerska imperiet utrotades vinstockarna, men vinodling blev ganska långt därefter en grundläggande del av handeln igen.

Idag är Roma ett DOC (Denominazione Origine Controllata)-klassificerat område och vinerna härifrån produceras med respekt för det historiska och gamla vintraditioner. Ta gärna en sväng förbi området mellan Monte Porzio Catone och den romerska landsbygden för att besöka härliga vingårdar. Monte Porzio Catone ligger på ett kuperat område cirka 20 kilometer sydost om Rom, på Alban Hills. Marken här är rik på bland annat mineraler, svavel, lavastenar och sand.

Fyra viner från italienska Femar Vini

Femar Vini är ett italienskt vinföretag som specialiserar sig på syditalienska märken. Företaget är baserat strax utanför staden Frascati, sydost om Rom och har en bred portfölj med varumärken från Abruzzo, Puglia och Sicilien. Med respekt för miljön och för att uppnå högsta möjliga kvalitet på vinerna arbetar Femar Vini endast med vingårdar och inhemska druvor från centrala och södra Italien.

Z – Epicuro Zinfandel

Art. nr 2326
Pris 89 kr 
Alk. halt 15% 
Volym 750 ml

Epicuro Zinfandel Premium Box

Art. nr 2326
Pris 269 kr 
Alk. halt 14,5%
Volym 3000 ml 

Gran Appasso

Art. nr 71785
Pris 89 kr 
Alk. halt 15% 
Volym 750 ml

Roma Poggio Le Volpi

Art. nr 75193
Pris 119 kr 
Alk. halt 14%
Volym 750 ml 

Nästa artikel