Skip to main content
Start » Wine and Dine » Passion och drömmar
Sponsrad

För de flesta, inte minst artister inom musik- och underhållningsbranschen, har tiden med coronarestriktioner varit förödande tråkig. För Måns Zelmerlöw innebar det en möjlighet att vidareutveckla ett brinnande vinintresse.  

Att träffa Måns över en kopp kaffe (för tidigt på dagen för ett glas cava) och prata vin är speciellt. Det fullkomligen sprakar av engagemang och det står klart att jag har att göra med en person som är väl insatt i vinernas värld.

– Intresset väcktes i Sydafrika, bland annat genom en tid i Stellenbosch, där jag fick se mer av hantverket kring hur ett kvalitetsvin tar form. När jag sedan bodde en längre tid i Barcelona utvecklades det till en passion och tankarna på att ta fram egna viner väcktes. Inte minst genom att jag hade tid då corona satte stopp för min vanliga verksamhet, förklarar Måns.  

Ny Cava rosé presenterad 

Dagen innan vårt möte lanserades Måns senaste skapelse i Systembolagets beställningssortiment. En rosécava han tagit fram tillsammans med producenten Barcelona Brands internationellt prisade vinmakare Joan Soler och lanserat tillsammans med vinimportören Hermansson & Co.

– Jag är otroligt nöjd med min nya rosécava som är framtagen i nära samarbete med vinmakaren på vingården. Ett fantastiskt roligt och tidskrävande arbete där jag sett till att få vara med i allt. Vingårdens ägare Christopher Heirwegh har varit extremt hjälpsam och sett till att jag fått lära mig alla detaljer i tillverkningen men även fått jobba hårt med allt från att plocka druvor, över hela processen till att slutligen prova fram rätt nyanser och balans i cavan, säger Måns.

I valet av vingård var det viktigt för Måns att produktionen skulle hålla högsta kvalitet och bedrivas på hållbara grunder. De viner han nu satt sitt namn på är alla såväl ekologiska som veganska vilket är relativt ovanligt.

Hög kvalitet till bra pris

– För mig var det viktigt att vinerna jag varit med och utvecklat uppfyller de krav jag personligen har på ett vin eller en cava. Av den anledningen är jag säkert jobbig att ha att göra med eftersom jag vill ha full kontroll i allt, säger Måns.

Vad är det då som gjort att han tagit fram just de produkter han idag satt sitt namn på?

– Mycket inspiration kommer från mina år i Barcelona. Kvällslivet och kulturen i och runt de många små tapasbarerna, enkelhet, spontanitet, att gå från bar till bar. Stanna ett tag, ta ett glas cava, äta lite härliga tapas och umgås. Alltid med hög kvalitet och till rimliga priser. Det är också vad som styr hur jag tar fram viner
idag, säger Måns.

Han beskriver rosécavan som en dryck med mycket finess – krämig mousse med smaker av sommarbär, rabarber och smultron, med hög kvalitet till bra pris.

Intresse blir livsprojekt

Engagemanget och entusiasmen i samtalet pekar mot att detta är ett intresse som Måns vill utveckla ytterligare. En naturlig fråga är därför vad som blir nästa steg?

– Dels ska jag utveckla mitt kunnande ytterligare och tanken är att i sommar utbilda mig till sommelier för att stärka mitt kunnande ytterligare och bli säkrare i hur jag tar fram de bästa produkterna. Dels är det möjligt att sortimentet utökas. Ett riktigt bra vitt vin är vad jag ser framför mig under närmaste tiden. Viner från andra länder är också något jag tittar på för framtiden, säger Måns.

Sedan finns det naturligtvis planer och idéer som ligger lite längre fram i tiden.

– Ja, en dröm är att, när artistkarriären avslutas, köpa en liten vingård där jag kan producera mitt helt egna vin. Det är verkligen något jag skulle vilja göra, avslutar Måns.

Tips 

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw 
Pris 99 kr Alk.halt. 11,50% Art.nr. 5026001

Beskrivning Klar ljus, gul färg.
Rikligt med ihållande bubblor. Fruktig, ren och intensiv doft med inslag av gröna äpplen, päron, mineral, druvor och citrus. I doften finns en finstämd rostad och brödig ton som kommer från de 18 månader som Cavan har kontakt med sin jästfällning. Frisk och balanserad smak. Fruktiga toner med inslag av gröna äpplen, päron, mineral, druvor och citrus. Cavan kan avnjutas precis som den är men serveras med fördel till rätter av fisk eller skaldjur.

Hola MZ Cava Rosé by Måns Zelmerlöw
Pris
99 kr Alk.halt. 11,50% Art.nr. 5531501

Beskrivning Klar ljusrosa färg.
Elegant, torr och aptitretande rosécava som präglas av röda sommarbär, pigg syra och en krämig finbubblig mousse. Nyanserad, ren, frisk och bärig doft med inslag av röda bär, rabarber, blodapelsin, citrus, kex och mineral. Frisk och torr smak med fin balans. En bärig smak av smultron, hallon och jordgubbar, rabarber, blodapelsin, mineral och kex. Perfekt att avnjutas precis som den är. Serveras med fördel vid 5-6°C som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk eller skaldjur, ljust kött eller en härlig sallad.

MZ Raval by Måns Zelmerlöw
Pris
119 kr Alk.halt. 14,00% Art.nr. 5295801

Beskrivning Klar, mörk rubinröd färg.
Fruktig, nyanserad och kryddig doft. Mörka mogna skogsbär i doft, såsom vildhallon, körsbär och björnbär. Inslag av vanilj, fattoner, sötlakrits, mineral och salvia. Välbalanserat, medelfylligt, fruktigt och kryddigt vin. Smak av körsbär, björnbär, vildhallon, svartpeppar, mineral och salvia. En finstämd fatkaraktär, lite animaliska toner och vaniljsötma. Serveras med fördel: till kötträtter, vilt, lamm, nöt och fågel. Vinet passar även mycket bra ihop med spanska korvar, pasta, chark och lagrade ostar

MZ BARRIK by Måns Zelmerlöw
Pris
299 kr Alk.halt. 14,50% Art.nr. 5339308 

Beskrivning Klar, mörk rubinröd färg.
Fruktig, nyanserad och kryddig doft med inslag av mörka mogna skogsbär. Inslag av vanilj, fattoner, lite sötlakrits, mynta, lavendel och salvia. Ett välbalanserat, fylligt, fruktigt och kryddigt vin. Smak av blåbär, björnbär, vildhallon, svarta vinbär och toner av svartpeppar, mineral, mynta och salvia. Vinet har en tydlig fatkaraktär och vaniljsötma. Serveras vid cirka 16-18 grader. Passar utmärkt till kraftiga och smakrika kötträtter på nöt och lamm. Passar även fint ihop med chark och lagrade hårdostar.

Next article