Skip to main content
Start » Wine and Dine » Rätt glas till rätt vin
Senior

Rätt glas till rätt vin

Foto: Home Brands

Olika glastyper och temperaturer kan få fram helt olika buketter och finish från samma vin. Så låt oss lära oss mer om vetenskapen bakom och hur man väljer de bästa vinglasen för att njuta av varje klunk från restaurangägaren, sommeliern och Zwiesel ambassadören Tina Trigg.

Vinvärlden är känd för att vara pretentiös och ibland snobbig. Den slänger sig med konstiga termer och ord som kan få amatörer att höja på ögonbrynen. Men i denna dryckeskultur så vilar det faktiskt en och annan sanning. En sådan sanning är: Vinglaset kan öka njutningen av att dricka vin. Designen av ett vinglas kan faktiskt påverka hur ett vin smakar.

– Glaset är så viktigt. Det är den sista känslan mellan munnen och själva vinet, berättar sommeliern Tina Trigg som jobbat med vin i över femton år och som till vardags väljer ut viner på den egna restaurangen Café Cuvée.

Hur ska vinglas se ut?

Formen på vinglaset påverkar hur mycket luft som kommer i kontakt med vinet. Men även hur mycket arom som släpps ut och når näsan och vart det landar på tungan. Detaljer som påverkar smaken på vinet. Att titta på vinflaskan är ett tjuvknep att ta till menar Tina då en flaska med långsmal hals ofta kräver ett långt glas. De flesta lättare vita viner har en frisk och aromatisk karaktär, ett smalare glas bevarar då doften och smaken bättre.

En rundare flaska innehåller ofta ett vin som fått mer luft under hela vinmakningsprocessen och kräver därför mycket luft när det ska avnjutas, då är ett rundare glas som till exempel en Bourgognekupa ett bra alternativ.

Ett läckert tunt glas ger en lyxig känsla 

– Fundera över vilken nivå du befinner dig på vinmässigt och hur kul du tycker att det är, säger Tina. Personligen väljer hon att servera och dricka viner ur ett Allround glas från Vervinoserien – ett av Zwiesels absoluta bästsäljare som är högt respekterad av både vinkännare och sommelier och med en fantastisk hållbarhet. I glasen serverar hon både lätta röda viner som Pinot Noir viner eller fylligare vita viner som Chardonnay. Det ultimata glaset för en vinkännare som Tina kommer från Zwiesels serie Enoteca. Glasen är handgjorda i kristall och utformade speciellt för varje druvsort. Trots det tunna glaset går de att diska i diskmaskin. Hon har till och med använt vinglasen vid flera event till gästernas glädje.

Vilka vinglas ska du investera i?

– Investera i att köpa ett bra glas för vita viner och ett för röda viner. Börja med att köpa till dig och din partner eller ge bort vinglas som en julklapp till någon som uppskattar vin, säger hon. Just att dela en flaska vin av hög kvalitet som dricks ur rätt glas lyfter upplevelsen ytterligare en dimension. Eller varför inte bjuda in till vinprovning med vännerna och smaka skillnaden i vinets karaktär genom de olika vinglasen. Prova i ett glas från Zwiesel jämfört med ett standard glas, då kommer erfarenheten och hantverkskunnandet bli tydligt. När man väl har känt skillnaden är det svårt att gå tillbaka, då vill man bara fortsätta smaka och experimentera!

Next article