Skip to main content
Start » Wine and Dine » Salute! En italiensk fördrink
Sponsrad

Italienarna är något på spåret när de matchar bruna skor till oftast svarta kläder. De har även den rätta känslan när det kommer till aperitivo. En aperitivo förkroppsligar essensen av italiensk kultur. Kanske är det enkelheten, la dolce vita och längtan efter solsken och social kontakt som gör att svenskarna anammat trenden?

Drycken har den ”perfekta” kombinationen av örter och starkt vitt vin, vilket sägs öppna upp smaklökarna och stimulera aptiten. Inte bara det, den är även gjord på hundra procent naturliga ämnen, med smak av citrus och blodapelsin. Tillsammans skapar komponenterna en rund och aromatisk eftersmak. Citrussmaken kommer från söta apelsiner från spanska Murcia. Än idag är man trogen sina gamla hantverkstraditioner. Apelsinerna handskalas och får hänga på tork i det varma solskenet under flera veckor innan de är redo att föras samman med de övriga ingredienserna.

En aptitretare i historien

När aperitivo kom på bordet satte den fart på Turins intellektuella som möttes på kaféerna i staden för att smutta på ett glas och tala om konsten, kulturen och livet. När kung Vittorio Emanuele II kallade den sin favoritdryck före middagen cementerades ryktet, och smaken för det bittra spred sig snart till resten av norra Italien. Turins position i det nordvästra hörnet av Italien, med det angränsande vindistriktet Piemonte och hamnstaden Genua gör så att alla sorter kryddor och viner sammanförs i Turin. Historien, kulturen och råvarorna har legat till grund för den moderna och tidsenliga drycken som föddes så sent som för tre år sedan.

Med tilltugg, lust och passion

Aperitivo härstammar från det latinska verbet ”aperire”, som betyder ”att öppna”. En aperitivo handlar just om att stimulera aptiten. Den franska ”aperitifen” kommer från samma rötter och de två blandas ofta samman, även om de inte borde det. Båda är uppvärmningsakter innan man sätter sig till bords, men den italienska aperitivo är aldrig bara en drink. Det är snarare en form av umgänge, där tilltugget är minst lika viktigt. Snart blir även dagarna i Sverige längre och temperaturen varmare – vad kan då vara bättre än att testa trenden och bjuda in nära och kära till en aperitivo?

Mingla över en aperitivo

Våren och sommaren är en tid då vi i Sverige ökar vårt socialiserande. Det är enkelt att slinka hem till vänner efter jobbet, eller att bjuda hem till trädgården. Att bjuda på en aperitivo är ett enkelt sätt att också blanda gäster som normalt inte umgås. Som värd eller värdinna behöver man inte springa runt och servera mat och dryck. Gör som italienarna; skär upp några skivor melon, rosta mandlar i en stekpanna och tillsätt havssalt eller välj en hårdost med sälta. Svårare än så behöver inte tilltugget vara. Sötman och sältan passar utmärkt till drycken. Spritz som just nu är på allas läppar blandar man enkelt antingen med cava, champagne eller prosecco. Med prosecco får man den rätta italienska känslan. Glöm inte att tillsätta is och en skiva blodapelsin. Den som vill ha en bittrare känsla kan med fördel blanda med tonic. Kombinationen skapar en delikat, fräsch och samtidigt perfekt balanserad smak –med en lägre alkoholhalt. Lev som en italienare men i Sverige!

Martini Fiero L’ Aperitivo

Martini Fiero L’ Aperitivo

volym 750 ml
alk.halt 14,9 %
Produkt Nr. 72581
129:–

Next article