Skip to main content
Start » Hus och hem » Djur » Hur vet man att en hund är lycklig?
Djur

Hur vet man att en hund är lycklig?

Vilka beteenden signalerar att en hund är lycklig? Vilka signaler ska man titta efter? Alla hundägare vill ingenting hellre än att deras älskade jycke ska må bra. Om man till exempel är hundägare för första gången så är det inte alltid så självklart. Dessutom skiljer sig hundens och människans språk en hel del och vissa tecken på lycka kan vara mindre självklara än andra.

Hundens glädjesignaler

Vi tolkar ofta automatiskt en viftande svans som en glädjesignal hos hunden. Detta stämmer de flesta gångerna, speciellt så hunden viftar på svansen glatt och stolt tillsammans med ett allmänt positivt kroppsspråk. Men det finns situationer där viftandet kan bli feltolkat av oss. Ett exempel är om hunden gör det och verkar därmed mycket glad men i en situation där det inte riktigt känns befogat. Detta kan betyda att läget känns osäkert och jobbigt och att din hund därför beter sig överdrivet positivt för att lätta upp stämningen. Vissa hundar kan också ta på sig andra hundars och människors känslolägen och försöka ändra dem genom sitt överdrivet positiva yttrande.

Ett annat tecken på lycka är då en hund – istället för att svaja med blicken – kan söka sig till sin husses eller mattes blick för att få ögonkontakt en längre stund. Detta signalerar harmoni och lugn som hunden känner att den hittar hos sin människa.

Initiativtagande och social förmåga

En hund som tar egna initiativ till lek och under promenaderna är en livsnjutare. Den bjuder in dig till lek och njuter av de nya äventyren till fullo. Säger hundens blick ”Vad ska vi göra nu?” så har du en lycklig hund med entusiasm och livsglädje. Om din hund gillar att kela mycket så är också detta en bra signal.

Hundar som mår bra brukar också vilja att andra mår bra. Om din hund verkar hjälpsam och mån om andras känslor är det ett bra tecken. Den kanske ”tvättar tillbaka” på andra hundar? En glad jycke vårdar sina relationer och gillar att träffa nya hundar och människor, i alla fall de raser som är sociala och öppna av naturen. De vill ofta vara med dig på saker du gör.

Några tips på vad som garanterat får din hund att må bra

  • Mycket fysisk och psykisk aktivitet
  • Uppmärksamma och belöna
  • Håll hunden i rätt vikt och välj kvalitetsfoder!

Next article