Skip to main content
Start » Mat & dryck » Rött vin – varför är det bra för hälsan?
Wine and dine

Rött vin – varför är det bra för hälsan?

Man har ofta hört att rödvin är nyttigt och bra för hälsan. Men hur kommer det sig att det är så? Är det sant att fördelarna med att ta ett glas vin är större än nackdelarna?

Stämmer enligt studier

I en studie från Harvard Medical School som påbörjades 1992 såg man att en liten mängd alkohol dagligen faktiskt kunde ha en positiv effekt på kroppen. Samtidigt studerade man olika sorters alkohol, däribland rött vin och dess påverkan på hälsan. Det visade sig att just röda viner hade den mest fördelaktiga påverkan på hälsan. Det som var nyttigt var de höga nivåerna av antioxidanter i det röda vinet. Till största del var det de som kom från skalet och kärnorna av druvorna som man tillverkar vinet av. Dessa antioxidanter minskar i sin tur risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Fördelarna med rött vin

Rött vin innehåller s.k. flavonoider som ökar produktionen av högdensitetslipoprotein (HDL). Med andra ord är detta den kolesterolsort som vi behöver för en god hälsa. Utöver det, minskar dessa flavonoider nivåerna av lågdensitetslipoprotein (LDP) som alltså är den skadliga kolesterolen. Rödvinsflavonoiderna minskar även risken för blodpropp.

Det finns också några mindre kända fördelar med att dricka en måttlig mängd rödvin dagligen. Man har nämligen kunnat se att ett måttlig konsumtion av kvalitetsviner kan bromsa utvecklingen av tumörer samt olika typer av cancer. Det finns även en möjlighet att rött vin underlättar behandling olika neurologiska sjukdomar, såsom Alzheimer eller Parkinsons sjukdom.

Vilka röda viner är nyttigast?

I en omfattande studie från University of California provade man olika röda viner för att fastställa vilka av dessa som var de mest fördelaktiga för hälsan. Det rödvin som innehöll flest flavonoider (och därmed innehöll flest antioxidanter) var en Cabernet Sauvignon. Därefter kom Petit Syrah och på tredje plats, Pinot Noir. I vita viner hittade man endast en liten mängd flavonoider.

Slutsatsen är alltså att ju sötare vin, desto mindre nivå av flavonoider. Om man därför vill välja det rödvin som har bäst inverkan på hälsan, bör man söka efter ett så torrt vin som möjligt. Man ska också komma ihåg att rött vin främjar god hälsa då man dricker en måttlig mängd av det (ca ett glas per dag).

Next article