Skip to main content
Start » News » After work
Livet som Senior

After work

Den här tiden på året, i samband med att vi firar jul och sedan att ett nytt år börjar, är det många som väljer att lämna arbetslivet och gå i pension. 


Åsa Lindestam
Ordförande, Pensionärernas riksorganisation (PRO)


Att bli pensionär, att en del av livet slutar och en annan börjar, är en stor sak. Det kan vara något du fasar för eller längtar till, men oavsett hur du känner så kommer saker att förändras. Du kommer få mer tid att göra det du vill. Kanske har du länge velat lära dig något nytt, eller få tillfälle att umgås mer med nära och kära. Kanske vet du inte än.

Att gå i pension är en stor livshändelse och en milstolpe, som studenten eller att få barn. Men till skillnad från studenten så firar vi inte att vi lämnar arbetslivet bakom oss, även om mycket av livet fortfarande ligger framför oss. Du kanske får en tårta på jobbet och ett tal av chefen, men någon riktig fest brukar det inte bli. Jag hoppas att du väljer att göra annorlunda – fundera på vad just du vill göra av din tid som pensionär och fira att tiden för att göra det finns!

PRO erbjuder mötesplatser i 1200 föreningar över hela landet. Vi reser, motionerar, fikar och spelar boule tillsammans, för att nämna några saker. Men PRO blir vad du som medlem gör organisationen till. Vi behöver träffas, prata och lyssna. En av de bästa sakerna med Sverige är att vi kan gå i studiecirklar och lära oss något nytt tillsammans med andra. Självklart lär vi känna varandra, får nya vänner och nya tankar. Det är demokrati när den är som bäst!

Tyvärr ger regeringen våra studieförbund mindre pengar nästa år. Det betyder mindre verksamhet, vilket jag verkligen beklagar. Nu vill vi ju träffas, efter pandemin, men även när vintern kommer och dagarna blir kortare. Det är så lätt att bli sittande hemma, känna ensamhet och längta efter lite liv och rörelse. Det håller verkligen ihop hela samhället när vi får träffas och vi inte behöver vara rädda för varandra utan när vi tvärtom tar ansvar tillsammans och för varandra.

Jag säger detta med regeringen därför att jag vill berätta för dig att PRO:s andra stora uppgift, förutom att skapa gemenskap mellan människor, är att påverka politiken och skapa bra livsvillkor för landets pensionärer. Att alla måste kunna leva på sin pension, är PRO:s absolut viktigaste krav och vi menar att inbetalningarna till pensionssystemet måste öka. Men vi slåss också för att äldreomsorgen ska hålla hög kvalitet och uppvaktar bankerna med förslag på hur de kan förändra sina tjänster så att telefonbedrägerier mot oss äldre blir svårare att genomföra.

Jag hoppas att du som tänker på din tid som pensionär testar att kontakta PRO där du bor – vi är proffs på livet efter arbetslivet.

God jul och gott nytt år!

Next article