Skip to main content
Start » News » Botkyrka – för dig som senior
Sponsrad

Botkyrka kommun värnar om de äldre och här finns massor av stöd och aktiviteter för att du ska ha ett fantastiskt liv som senior. Här listar vi fem förmåner för seniorer i kommunen:

#1 Umgänge, aktiviteter och stöd för dig som senior

I Botkyrka finns tre mötesplatser för personer över 60 år, i Grödinge, Tumba och Alby. Här kan du umgås, delta i kulturella aktiviteter, träna och njuta av fikastunder. Det finns även en Botkyrkafixare som hjälper till med enklare saker i hemmet. För dig som är anhörig finns möjlighet att kontakta anhörigsamordnare för information, vägledning och stöd och det kommer inom kort att finnas en broschyr om aktiviteter och stöd i kommunen, regionen och föreningslivet.

#2 Sveriges första bostadslots

Är du senior och funderar på bostadssituationen? Kontakta vår bostadslots för kostnadsfri, fördjupad och neutral vägledning. De hjälper till med privata ärenden och arrangerar informationsträffar om ämnen som familjejuridik, bostadsköer och bostadsanpassning. Dessutom ska bostadslotsen företräda dig som senior och förstå dina behov inom bostadsområdet.

#3 Digitalt innanförskap

Hur fungerar sociala medier? Vågar man verkligen använda digitala betaltjänster? Det med många andra frågor får Botkyrkas seniorer svar på under någon av kommunens digitala satsningar. Det är konvent i samarbete med Telia och Botkyrka Stadsnät, projekt som utdelning av 100 iPads under 3 år, supporttimmar med unga som både har språk och digital kunskap. Över hela året och över hela Botkyrka på mötesplatser, medborgarkontor, bibliotek, under arrangemang som Seniorveckan, sker insatser som ger seniorer möjlighet till ökad digital kunskap. 

#4 Rik kulturhistoria

Botkyrka är fullt av kontraster, från glesbyggda naturområden till täta miljonprogram. Två nya vandringsleder invigdes 2023 i Hågelby – Skrävstastigen och Saltbergsstigen. Här kan du utforska varierande landskap, natur och kulturhistoriska platser från brons- och järnåldern inklusive gravfält och en fornborg. 2024 erbjuder kommunen också guidade turer längs stigarna, där du med start från det nyöppnade Ängshuset, får inblick i hur platser växer fram från förr till nu.

#5 Äldrevänlig kommun

Botkyrka tar nu steget mot att bli en äldrevänlig kommun och strävar efter att förbättra livskvalitet och inkludering för våra äldre invånare. Botkyrka är i processen att ansluta sig till Världshälsoorganisations nätverk för åldervänliga städer – ett globalt initiativ som syftar till att skapa miljöer som stöder aktivt och hälsosamt åldrande. Håll utkik för mer information! 

Next article