Skip to main content
Start » News » Irish Coffee: En värmande kaffedrink i höstmörkret
Sponsrad

Irish Coffee är en av de mest klassiska drinkarna. Det finns inte en bartender som inte har en kanna kaffe beredd bakom bardisken ifall något sällskap vill avsluta sin middag eller sitt krogbesök med en värmande Irish.

Historia

Irish Coffee har en fascinerande historia. Vem som egentligen uppfann den kan man diskutera, men två namn brukar komma på tal.

Den ene, Joe Sheridan, som jobbade som kock på Shannon Airport i Irland ska ha hällt irländsk whisky och grädde i kaffet han serverade frusna passagerare som behövt nödlanda på flygplatsen en kall vinternatt 1943. Någon ska ha frågat ifall det var brasilianskt kaffe de blev serverade, Sheridan ska då ha svarat ”No, it’s Irish Coffee”.

Den andre, Jack Koeppler, som drev baren Buena Vista Café i San Francisco bestämde sig en höstnatt 1952 för att återskapa en Irish Coffee. Efter att ha misslyckats med många varianter blev Koeppler besatt av att återskapa originalet. Han satte sig på flyget till Shannon Airport för att gå till botten med drinken och övertalade självaste Joe Sheridan att dela med sig av sina kunskaper.

Efter mycket experimenterande fann Koeppler till sist att den irländska whiskyn Tullamore D.E.W. passade bäst i drinken. Men det räckte inte bara med rätt whisky, grädden som användes skulle stå i 48 timmar och skummas till perfekt konsistens. Buena Vista Café har sedan dess varit Irish Coffees hemvist på jorden – en vanlig dag serveras över 2 000 Irish Coffee-drinkar på baren. Ett varmt glas, två sockerbitar, hett kaffe, Tullamore D.E.W. och en kall klick grädde på toppen är framgångsreceptet.

När passar en Irish Coffee?

Irish Coffee är drinken för ruggiga dagar, kyliga kvällar framför brasan eller varför inte som avslut på en härlig middag? I dag är Irish alla kaffedrinkars moder. Receptet har kopierats och förändrats i hundratals varianter – men originalet består och är lika klassiskt och omtyckt som någonsin.

Recept

Ingredienser:

 • 4 cl Tullamore D.E.W.
 • 12 cl kaffe
 • 1 stor tesked farinsocker
 • Lättvispad kall grädde

Gör så här:

 1. Värm glaset
 2. Lägg i farinsockret i glaset
 3. Häll i whiskyn
 4. Häll i varmt kaffe
 5. Rör så att sockret löser sig
 6. Häll försiktigt lättvispad grädde på toppen, så att det blir som ett lock.
 7. Servera (utan sugrör) och njut

Foto: Systembolaget

Tullamore D.E.W.

Flaska 700 ml
Alkoholhalt 40%
Systembolaget Nr 524
299 kr


Next article