Skip to main content
Start » News » Lady Silver inspirerar seniorer till en aktiv livsstil
Livet som Senior

Lady Silver inspirerar seniorer till en aktiv livsstil

Det är aldrig för sent att börja träna och det finns träning som passar alla seniorer, oavsett olika typer av krämpor. Det budskapet vill inspiratören och Instagramprofilen Anita Looström, mer känd som Lady Silver, sprida. 

Från Anitas instagram.


Hon är 85 år och tränar regelbundet såväl styrketräning som yoga och rörlighet. För Anita är kontinuerlig fysisk aktivitet, oavsett om det handlar om ett styrkepass eller en rask promenad, avgörande för en god livskvalitet som senior. 

Anita har alltid varit fysiskt aktiv, men började träna mer regelbundet när hon blev pensionär. Numera tränar hon fem dagar i veckan.  

–Jag gillar att träna i grupp och går på bland annat yoga, rörlighetspass och skivstångspass. Jag promenerar dagligen och tar mig i princip alltid fram till fots när jag ska någonstans hemma i Stockholm, säger hon. 

Det var först när hon var 64 år som Anita provade att träna med vikter för första gången.  

–Jag planerade då att gå på ett jympapass som dessvärre var fullbokat. Då fick jag veta att det fanns lediga platser på ett skivstångspass i salen bredvid. Jag bestämde mig för att ge det ett försök och fastnade för styrketräning med vikter redan efter första passet. Sedan dess har jag inkluderat viktträning i min träningsrutin. Det är viktigt för oss seniorer att underhålla vår muskelstyrka, säger Anita Looström. 

Blev Instagramprofil för att inspirera andra 

Anita hade aldrig haft någon tanke på att starta ett Instagramkonto förrän en person i hennes närhet tyckte att hon borde ha ett och inspirerade henne till att ta steget. Sedan dess har Lady Silver delat med sig av träningstips och inspirerat många till en aktiv livsstil. I dagsläget har hon drygt 34 000 följare i alla åldrar.  

Anitas viktigaste råd till seniorer som vill komma i gång med träning är att våga testa. Det finns ingen övre åldersgräns för när man kan börja träna och inleda en mer aktiv livsstil. De fysiska, psykiska och ofta även sociala effekterna kommer ofta ganska omgående. Många träningsanläggningar erbjuder seniorpass och mjuka träningsformer där seniorer i lugn och ro kan öka sin balans, rörlighet och bättra på konditionen.  

Leder träningsklubb för seniorer 

För Anita fyller träningen även en viktig social funktion. Hon leder en Seniorklubb på Friskis & Svettis där varje deltagare kan anpassa träningen utifrån sina förutsättningar. Genom att välja lättare vikter eller alternativa övningar kan seniorer delta på sina egna villkor. Efteråt stannar många deltagare kvar och umgås. 

–Träningen och mitt Instagramkonto har gjort att jag träffar och pratar med människor i alla åldrar. Träningen betyder så mycket för mitt fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Det bidrar till en god livskvalitet utifrån flera olika perspektiv, säger hon. 

Som ett komplement till träningspassen och promenaderna har Anita en äggklocka som ringer var 20:e minut när hon sitter i soffan och exempelvis läser eller tittar på TV. När klockan ringer passar hon på att gå en runda i lägenheten, sträcka på sig eller hämta ett glas vatten. Det håller i gång cirkulationen och gör att hon undviker långvarigt stillasittande.  

Anpassa träningen utifrån dagsformen 

–Självklart har även jag dagar då jag känner mig stel och orkeslös, dagar då träningsmotivationen sviktar. När jag utmanar motståndet och ändå går till gymmet och fyller på med endorfiner så känns det alltid bättre. Alla seniorer har krämpor, det är helt naturligt. Jag har exempelvis haft problem med en axel, men det gick bra att anpassa träningen utifrån det. Jag känner min kropp väl eftersom jag har tränat länge. Det gör att jag kan anpassa träningen efter dags-formen, säger Anita avslutningsvis.

Next article