Skip to main content
Start » News » Så håller man gnistan vid liv som senior
Sponsrad

Sexlivet tar inte slut bara för att man blir äldre. Även om fysiken kan ställa till det så behöver seniorer också sex och intimitet. 63% av svenskarna menar att relationen förbättras genom att ha ett bättre sexliv – och att man blir äldre gör det såklart inte mindre viktigt1. Men att prata om sexlivet som senior, det är det få som gör och det har blivit ett tabubelagt ämne för många. 

Studien Sindex by Sinful har kartlagt vad svenskar tycker om relationer, intimitet och sex. Studien visar att svenskar över lag är nöjda med sitt sexliv2. Men vad som innefattar ett bra sexliv är olika. Vi svenskar verkar däremot vara överens. Känslan av att vara nära och känna sig sammankopplad till sin partner är mycket viktigt3.

Fysiska påverkan

Det är inte ovanligt att man med åldern råkar ut för fysiska skavanker. Det kan medföra att positioner och rörelser som en gång gav glädje inte längre fungerar på grund av smärta. Det är inte heller ovanligt att problem som vaginal torrhet och erektil dysfunktion ställer till det och sätter sexlivet på paus.

Att många seniorer också har svårt att kommunicera om sex gör det inte lättare att hålla glöden uppe. Personer mellan 56–70 år har enligt Sindex svårast att prata om sex och det kan exempelvis ha att göra med att mycket kommunikation kring sexualitet ofta riktas mot yngre4. Men njutning har såklart inget utgångsdatum och det finns flera möjligheter att boosta sexlivet med lite kreativitet.

Det finns hjälp att få

Det är inte ovanligt att antalet könshormoner minskar till följd av fysiska besvär. Då kan en läkare hjälpa till att tillsätta könshormon för att öka sexlusten. En läkare kan också hjälpa till vid erektionsproblem. Om du lider av vaginal torrhet och upplever obehag under penetration kan glidmedel vara en bra lösning. Glidmedel fungerar utmärkt vid till exempel förspel eller när du myser själv.

Kaerlig är det danska ordet för “kärleksfull”. Med Kaerlig ger du verkligen dig själv och din kropp den vård och omtanke ni förtjänar.

Stärk intimiteten med kreativitet

Om samlag på grund av exempelvis smärta är besvärligt kan mjuk beröring, kramar och massage fungera lika bra och få dig att komma närmare din partner. Masturbering kan också öka sexlusten och få dig att utforska sexualitet på olika sätt.

För andra kan sexleksaker vara till hjälp för ett fortsatt bra sexliv. I Sverige är det endast 28% mellan åldrarna 56–70 år som äger en sexleksak. Sexleksaker kan få oss att bli mer utforskande och fungerar lika bra som hjälpmedel med eller utan partner. Sanningen är att sexleksaker också kan få oss att bli mer öppna och förbättra kommunikationen.

Tips på sexleksaker

För seniorer som vill upptäcka världen av sexleksaker så kan en vibrator vara en bra start. Den klassiska Rabbitvibratorn har en böjd form som gör att den stimulerar både g-punkt och klitoris med stor precision. Det finns även en vibrator att använda tillsammans med en partner. Vibratorägget är en sådan och kan styras via en fjärrkontroll eller användas som en klitorisvibrator när du vill uppleva dubbelstimulering.

För seniorer som exempelvis har erektionsproblem kan en vibrerande penisring hjälpa till. Ringen hjälper till att hålla blodet kvar för längre erektion. Samtidigt kan toppen av ringen stimulera din partners klitoris så att båda parter stimuleras samtidigt.

Sexlivet försvinner inte med åldern. Fysisk beröring är något vi har behov av under hela livet och något vi bör ta på allvar. Även fast fysiken såklart kan komplicera det så finns det många alternativ och sätt för att upprätthålla glöden i guldåren. Oavsett om det är med dig själv eller en partner så finns det mycket att utforska. Låt inte kreativiteten stoppa dig.


[1] https://www.sinful.se/blog/sindex-by-sinful-vad-ar-ett-bra-sexliv
[2] https://www.sinful.se/blog/sindex-by-sinful-laat-oss-prata-om-sex
[3] https://www.sinful.se/blog/sindex-by-sinful-vad-ar-ett-bra-sexliv
[4] https://www.sinful.se/blog/sindex-by-sinful-laat-oss-prata-om-sex

Next article