Start » News » Vi lindrar ofrivillig ensamhet
Livet som Senior

Vi lindrar ofrivillig ensamhet

Det sjuder av liv i våra föreningar och runt om i Sverige träffas tusentals seniorer varje vecka och deltar i alla möjliga aktiviteter. 

Eva Eriksson
Förbundsordförande, SPF Seniorerna

SPF Seniorerna arbetar för att seniorer över hela landet ska kunna ha ett friskt åldrande där livskvalitet står i centrum. Det gör vi genom föreningsaktiviteter som är roliga, meningsfulla och främjar hälsan. Vi arbetar också oförtrutet för bättre pensioner, högre kvalitet i äldreomsorgen och mer inflytande över den egna livssituationen på äldre dagar. 

Nu lackar det mot jul och vi är många som gläds åt den här tiden på året. Vi njuter av samvaro med nära och kära, pyntar våra hem och unnar oss avkoppling och vila. Men det är inte så för alla. Ensamheten gör sig påmind och blir påtaglig när man inte har någon att fira helgerna med. Inom SPF Seniorerna arbetar vi sedan många år med olika projekt och satsningar för att minska ofrivillig ensamhet och isolering bland äldre. Den senaste forskningen visar nämligen att ofrivillig ensamhet är lika farlig för hälsan som rökning och att den som känner sig ensam löper större risk för fysiska sjukdomar och psykisk ohälsa såsom depression.

En ny app mot ofrivillig ensamhet

Vi har också nyligen lanserat en helt ny app som har till syfte att motverka ofrivillig ensamhet – Mötesglädje. I appen kan du enkelt hitta nya vänner, anordna eller delta i roliga aktiviteter, eller hitta någon att prata med. Mötesglädje är en gratis app framtagen av seniorer för seniorer och du kan ladda ner den både till iPhone och Android. Läs mer om Mötesglädje på spfseniorerna.se/motesgladje.

Till sist vill jag uppmuntra dig att ta dig tid att besöka eller ringa någon äldre person som du vet är ensam under julen. Ingen ska behöva sitta helt ensam under storhelgerna.

Nästa artikel