Skip to main content
Start » Resa » Sommarfjällens dragningskraft
Resa

Sommarfjällens dragningskraft

Upp. Och ner. Typ. Lägg till lite mygg och ett skavsår så har du ingredienserna till ett klassiskt fjälläventyr.

Men, sommarfjällen har trots det en magisk dragningskraft. De bjuder på upplevelser som sätter sig i själen. Inte massproducerade eller standardiserade. Knappast förutsägbara. Det kanske låter högtravande, men i Bydalsfjällen har du chansen att lära känna dig själv (gärna i sällskap av goda vänner). Välj mellan att anlita guide, eller gör egna stigval. Anpassa er efter väder, efter topografin och hur mycket av de där svindlande utsikterna ni klarar att ta in.

Den fysiska ansträngningen tröttar understimulerade kroppar

Det är som ett reningsbad. Den fysiska ansträngningen tröttar understimulerade kroppar. Tystnaden och de långa perspektiven renar överstimulerade sinnen. Var beredd på att plötslig viktnedgång och hög puls är några av sommarfjällens biverkningar. En känsla av lugn och vilja att återvända kan mycket väl vara början på ett livslångt beroende.

 

Fjällsommar med skiftande karaktär

Sommaren på fjället skiftar karaktär från tiden efter snösmältningen i juni till slutet av augusti då hösten väntar med ett allt kärvare klimat. Ge dig ut! Ta in! Var beredd på att myggen kan fresta på tålamodet i början av sommaren. Men håll ut, snart kommer en bris och då är de borta. I takt med att sommaren skrider stillnar forsar och vattenfall. I vattendragen börjar rödingen vaka.

Du har gott om tid att ta in nyanserna längs resan

Varje liten skärva av sommaren har sin egenart. Sin dragningskraft.

Att vandra till fots är ett utmärkt sätt att uppleva sommaren i Bydalsfjällen. Pålitligt, självklart. Du har gott om tid att ta in nyanserna längs resan. Anpassningsbart – för dig som gillar att tälta på kalfjället och räkna toppturer, för dig som bara vill göra en kort utflykt och ta en fika i en vacker miljö.

 

Som en uppskrämd älgtjur

Vissa åker till Tibet för att hitta lugnet i sig själva. Andra tar på sig fallskärmar och kastar sig ut från flygplan eller klippavsatser för adrenalinkicken. Några fiskar öring i Dammån istället. Här stegras pulsen då storöringen hugger – spänningen kan bli snudd på ohälsosam då den krokade fisken drar nedströms som en uppskrämd älgtjur.

Fisket i Bydalsfjällen är emellertid mycket mer än Dammån

Fisket i Bydalsfjällen är emellertid mycket mer än Dammån – här finns något för alla. Här finns fantastiska fjällvatten. Du finner lugnet i de vidsträckta vyerna. Du hittar spänningen i ett fiske som bjuder på utmaningar och upplevelser. Dessa vatten kommer allra bäst till sin rätt om du har ett tält, gott sällskap och några dagar till förfogande. Fjällvädret är ofta ombytligt så ju fler dagar ni fiskar, ju större chans har ni att pricka in ett av de där magiska tillfällena då allting stämmer. Då fisken verkar hugga på allt. Då solen aldrig går ned. Då myggen retirerat.

Next article