Skip to main content
Start » News » Pensionären Svante är influencer och världskändis på Instagram
Nu Börjar Livet

Pensionären Svante är influencer och världskändis på Instagram

Svante Nybyggars i sina moderiktiga kläder
Svante Nybyggars i sina moderiktiga kläder
Svante Nybyggars, Oberoende bloggare. Foto: Christopher Åkesson.

Influencer, stilikon och 42 000 följare på Instagram. Svante Nybyggars har kallats den äldre generationens svar på Bianca Ingrosso.
– Det här är en resa som jag aldrig kunde tro att jag skulle var med om. Ibland får jag nypa mig i armen.

Svante Nybyggars, 68, hade inte varit i närheten av en ålderskris förrän han fyllde 60. Då arbetade han som copywriter på en reklambyrå och var inte i sitt livs bästa form. Han stressade på jobbet och belönade sig med fet mat och goda viner. Dessutom levde han i en trasslig relation som tog på krafterna. Där och då bestämde han sig för att göra en radikal livsstilsförändring.

– Jag började träna, blev vegetarian och lade av med alkohol. Jag började leva ett sundare liv och snart mådde jag mycket bättre. Efter sju månader var jag som en ny människa.

Bytte ut garderoben

Den nya livsstilen ledde in honom på flera nya spår. Bland annat började han intressera sig för kläder och bytte ut garderoben.

– Jag tittade på gamla foton på mina förfäder. De var fiskare och bönder i Åbolands skärgård i södra Finland och hade hängslen och kepsar. Det var där jag hade mina rötter och utifrån hur de var klädda hittade jag min klädstil. För mig blev det som ett alternativ till släktforskning fast mycket mer lustfyllt. Kläderna berättar ju min bakgrund.

Stilen kallas ”work wear” eller ”heritage” efter engelskans arv. Exklusiva slitstarka arbetarkläder, ofta från japansk designers, kännetecknar stilen. Intresset för kläder ledde till att han skapade Instagramkontot The Urban Hippie Swe. Idag har han 42 000 följare över hela världen och är en stilikon i modekretsar.

Sveriges äldsta influencer

– Många av mina följare finns i Japan, Sydkorea och i Taiwan men en del finns också i Europa och Sverige och i USA. De flesta är unga män i åldern 25-35. Jag blir ofta inbjuden till modevisningar utomlands och då händer det att jag blir jag igenkänd av unga killar på gatan som kommer fram till mig och vill prata. Jag har rätt coola varumärken och jag tror att det ger en förtröstan om att det inte är så pestigt att bli äldre. ”Jag vill se ut som du när jag blir äldre” eller ”jag önskar att min farfar hade din stil”, kan de säga. 

Kontot och hans unga följarskara har fått stor uppmärksamhet. Tidningen Veckans affärer utsåg honom till Sveriges äldsta influencer och Trygghetsrådet (TRR) har inspirerats av honom och myntat begreppet oldfluencer. Enligt Trygghetsrådet är en oldfluencer en äldre person som tar upp frågor som intresserar andra äldre. Men Svante Nybyggars har gjort sin egen tolkning.


Svante Nybyggars, Oberoende bloggare. Foto: Joachim Söderlund.

Seniorernas Bianca Ingrosso

– För mig innebär begreppet oldfluencer att jag som äldre kommunicerar med yngre och därmed går över generationsgränserna. Det är roligt för jag är intresserad av hur unga människor tänker. Det känns bra att kunna vidga synen på äldre och motverka att generationer tittar snett på varandra. En krönikör på Expressen kallade mig för seniorernas motsvarighet till Bianca Ingrosso.

Svante Nybyggars lever ett pensionärsliv som han aldrig hade kunnat drömma om och som inte liknar måna andras. Han besöker modemässor, knyter viktiga kontakter inom modevärlden och antalet följare på hans Instagramkonto ökar stadigt.

– Ibland får jag nästan nypa mig i armen.

Hur blir man framgångsrik på Instagram?

– Lägg upp bilder varje dag och var generös med att kommentera andra. Då syns du. Man måste vara aktiv och ägna det mycket tid. Som pensionär har man ju friheten att kunna göra saker bara för att det är lustfyllt. I den här åldern vet man vem man är och är trygg i sig själv. Så det är bara att följa sitt hjärta och köra på.

Next article